Laisvalaikis,  Receptai

Maisto ruošimo terapija

Kasdien valgomas maistas turi tiesioginės įtakos mūsų savijautai ir nuotaikai. Deja, itin dažnai negalvojame apie tai, ką valgome. Brangindami savo laiką, renkamės pusgaminius, greitą maistą arba su draugais keliaujame į artimiausią restoraną. Tai reiškia, kad sutelkdami dėmesį į paviršinius dalykus, maistą paliekame antrame plane, nors iš tiesų jis yra pagrindinė varomoji jėga. Tiesa, vis daugiau žmonių pradeda kalbėti apie grįžimą prie senųjų tradicijų, kuomet maisto ruošimas siejosi su tam tikrom apeigom ir neretai virsdavo terapine priemone, padedančia nusiraminti ir suartėti su šeima.

Tendencijos

Pastaraisiais metais nemaža dalis gyventojų nusprendė skirti daugiau laiko maisto ruošimui. Vis daugiau žmonių tvirtina, kad maisto gamyba nėra vargas, priešingai – tai galimybė užsiimti prasminga veikla ir pasimėgauti įvairiais skanumynais. Be to, tiek spaudoje, tiek internetinėje erdvėje pateikiami įvairių šalių, skirtingų kultūrų receptai, todėl galime gaminti ne tik tradicinius valgius, bet ir pasimėgauti egzotiškais gardumynais. Apskritai, maistas, gaminamas su meile ir užsidegimu, peržengia būtinybės ribas ir tampa darbu, įprasminančiu kasdienes akimirkas.

Atlikti tyrimai tvirtina, kad Europoje daugiau nei 75 proc. žmonių domisi maisto gamybos subtilybėmis, be to, trečdalis jų save laiko kulinarijos entuziastais, t. y. maisto gamyba jie užsiima bent keturis kartus per savaitę ir šį darbą laiko tam tikra kūrybos niša, kuri siejasi su malonumu ir įkvėpimu. Be to, europiečiai ne tik vis daugiau laiko praleidžia virtuvėje ir perka knygas, kuriose spausdinami įvairūs receptai, tačiau ir skiria daugiau pajamų kokybiškiems bei ekologiškiems maisto produktams. Verta paminėti ir tai, jog nemaža dalis žmonių vertina ne tiek patį maisto ruošimą, kiek galimybę pagaminti kažką išskirtinio, todėl nevengia kai kurių iš anksto paruoštų ingredientų, pvz., pirktinės tešlos.

Beje, įdomu tai, kad kasmet didėja maisto ruošimu namuose užsiimančių vyrų skaičius. Kas lemia tokią tendenciją, sunku pasakyti, tačiau akivaizdu, kad nyksta ilgą laiką gyvavusios tradicijos, kurios buities darbus skirstė, atsižvelgdamos į lytį. Šiandien moterys gyveną aktyvų profesinį gyvenimą, todėl dalis jų maisto gamybos atsisako dėl nuovargio ar laiko trūkumo. Be to, vis dažniau rodomos kulinarijos laidos, kuriuose didžioji dalis šefų yra vyrai.

Kad gamybos procesas nevargintu

Didžioji dalis šiuolaikinių šeimų paprasčiausiai nebeturi laiko stovėti prie viryklės ir galvoti apie unikalius patiekalus. Šis darbas virsta rutina, o kasdienės mintys apie tai, ką reikės valgyti šiandien, stumia į neviltį. Siekdami išvengti prastos nuotaikos ir suteikti gamybos procesui daugiau magijos, privalote laikytis tam tikrų laiko patikrintų taisyklių.

Pirmiausia, planuokite iš anksto

Skirkite kelias valandas receptų paieškai. Sugalvokite, ką valgysite šią savaitę ir sudarykite pirkinių sąrašą. Taip ne tik nereikės galvoti apie maisto ruošybą ateinančią savaitę, bet ir pavyks sutaupyti – nepirksite nereikalingų maisto produktų, be to, nesugaišite papildomo laiko kasdien vaikščiodami po parduotuves ir galvodami, ką reikėtų nusipirkti. Beje, skirtingus patiekalus galite gaminti iš vieno produkto. Tai itin aktualu žmonėms, siekiantiems sutaupyti. Pvz., kiek skirtingų patiekalų galite pagaminti iš vištos ar kiaulienos faršo? Jei iškart nesugalvojate, kokius valgius norėsite ruošti, tiesiog termiškai apdorokite pasirinktą produktą, pvz., išsikepkite vištienos, padalykite ją į kelias dalis, sudėkite į specialias dėžutes ir užšaldykite. Vėliau mėsą galėsite naudoti, ten kur norėsite, pvz., sriubai, salotoms, sumuštiniams ir t. t. Be to, nepamirškite, kad galite pagaminti skanų apkepą ar salotas iš maisto likučių, pvz., likusių salotų, kelių bulvių, gabaliuko dešros ar nesuvalgytos picos.

Jei nemėgstate eksperimentuoti, nesistenkite daryti to, ko nenorite – geriau prisiminkite mėgstamiausius šeimos narių patiekalus. Galite visus juos surašyti į užrašų knygutę ar saugoti asmeniniame kompiuteryje, svarbiausia, kad visi receptai būtų lengvai pasiekiami. Įvertinkite visų šeimos narių skonį – pirmadienį valgykite kotletus, antradienį – žuvį, trečiadienį – picą. Planuoti patiekalų sąrašą, įtraukiant mėgstamiausius valgius, yra kur kas paprasčiau nei bandyti gaminti naujus ir nežinomus patiekalus. Be to, jūs būsite tikri, kad jūsų pagamintas maistas šeimai iš tiesų patiks.

Nepamirškite maisto ir stalo dekoracijų

Jaukiai papuoštas stalas visuomet sužadins apetitą, o keliais baziliko lapeliais papuoštas kepsnys atrodys kur kas skaniau. Daugelis žmonių patiekalą vertina būtent pagal jo išvaizdą. Be to, kad būtų smagiau, galite sugalvoti vakarienės ar pietų tematiką, pvz., visą stalą papuošti raudonai – raudonomis servetėlėmis, žvakėmis, raudonomis daržovėmis ir vaisiais.