IT

Dronų naudojimas – saugumo užtikrinimas

Dronai – bepiločiai orlaiviai, tai viena dažniausiai naudojamų priemonių kariniuose konfliktuose. Bepiločiai orlaiviai kariuomenėje naudojami įvairioms užduotims atlikti, pavyzdžiui, stebėjimui, taikinių paieškai ir raketų smūgiams. Bepiločiai orlaiviai buvo naudojami įvairiuose kariniuose konfliktuose, įskaitant karus Afganistane, Irake ir Sirijoje. O dabar matome jų pasiteisinimą Ukrainoje.

Kariniai orlaiviai gali ilgai išbūti ore, todėl jie gali užtikrinti nuolatinį stebėjimą. Juose taip pat gali būti įrengti įvairūs jutikliai ir kameros, kad vadai realiuoju laiku gautų žvalgybos informaciją. Bepiločiai orlaiviai taip pat gali būti apginkluoti raketomis ir bombomis.

BAYRAKTAR – LIETUVIAMS ŽINOMAS PAVADINIMAS

Vienas – daugiausiai dėmesio ir Lietuvoje sulaukęs – Bayraktar dronas, kurį naudoja Ukrainos kariuomenė. 2022 m. dronas buvo panaudotas smogti Rusijos tankų kolonai Rytų Ukrainoje, sunaikinant du tankus.

Šis dronas yra itin didelė problema Rusijos kariuomenei, nes yra labai tikslus ir gali smogti net iš didelio atstumo.

Dronus aktyviai naudoja ir policija ir pasienio tarnybos:

Pasieniečiai dirbdami saugumo užtikrinimo darbuose intensyviai naudoja įvairius dronus, kurie yra puikūs pagalbininkai stebint teritorijas. Jų pagalba aptinkami pabėgėliai ir migrantai, ieškomi nelaimingų atsitikimų aukų, sekamos kontrabandininkų veiklios bei aptinkami neteisėti statybos darbai.

Policijoje bepiločius orlaivius taip pat naudoja įvairios operacijos atlikti, pavyzdžiui, tikrinti dideles susibūrimo vietas ar užkirsti kelią nusikalstamoms veikloms. Tai yra nepamainomas išradimas.

Yra keletas dronų tipų, kuriuos naudoja Lietuvos policija:

– „Parrot Bebop“ – mažiausias ir lengviausias pasaulyje skraidantis kompiuteris. Tai vienintelis dronas, turintis 4 kamerų sistemą, leidžiančią skristi bet kuriuo metu ir bet kokiomis sąlygomis. Jį naudoja specialistai, atliekantys įvairias užduotis.

– „DJI Phantom 3“ – lengvas ir manevringas dronas, kurio nuotolis iki 13 km. Tai vienintelis dronas pasaulyje, turintis 5 kamerų sistemą.

– „DJI Inspire 1“ – profesionalus dronas, kurio nuotolis iki 6 km. Tai lengviausias sparnuotas dronas pasaulyje, sukurtas filmavimui ir nuotraukų kūrimui.

O gaisrininkams dronai gali pagelbėti nustatant ugnies plitimo kryptį bei naudingus objektus, įskaitant vandens talpyklas.

Sudomino dronai? Daugiau informacijos galite rasti čia